Bakker van der Bijl bakt al heel wat jaren molenbrood van de tarwe dat in onze molen gemalen is. Ook op andere manieren helpt hij onze molen. Dat vraagt om een bezoekje aan het sfeervolle winkelpand met bakkerij in Kollum.
Het blijkt dat het hele gezin Van der Bijl actief is in en rond de bakkerij. Dat had opa niet kunnen voorzien toen hij de bakkerij begon. Vader en zoon staan in de bakkerij, een dochter in de chocolaterie en een dochter doet de nodige organisatorische- en administratieve werkzaamheden. Moeder doet de boekhouding en zorgt nog wel eens voor een gezellige maaltijd voor haar tot laat werkende kinderen. Samen met een mooi team staan ze voor het leveren van goede kwaliteitsproducten. Daarbij staan ze altijd open voor vernieuwing. Samenwerken met de molen, zorgen dat de molen blijft draaien, elkaar versterken, is voor hen een heel logische stap in dit verhaal.
Een team van mannen en vrouwen zijn in de bakkerij aan het werk om de zes winkels te voorzien van brood-, koek-, banket- en chocolade producten. 99,9% van de producten in de winkels maken ze zelf, wat Friese producten vormen de uitzondering. De volgende stap is zelf ambachtelijk ijs maken.
Bij het bakken van brood komt heel wat wetenschap kijken. Het eiwitgehalte in het meel is van groot belang. De overgang van zomer- naar wintertarwe is altijd goed te merken. Ons meel van de molen vergt weer een heel eigen aanpak. Op dit moment is bij Van der Bijl alle tarwe 100% Nederlands product, net als ons tarwe van de molen. De nieuwste oven is voorzien van leisteen wat de warmte vasthoudt, uiterst handig in deze energie crisis.
Vader Van der Bijl is druk bezig in de bakkerij. Hij stopt even om mij te woord te staan. Daarna gaat hij snel verder met het vullen van de bakplaten want de productie gaat door, hoe dan ook. Het illustreert dat ook hier personeelsgebrek is. Zondag elf uur ’s avonds tot zaterdagavond rond acht uur is er activiteit in de bakkerij. Het hele team zorgt er voor dat we kunnen genieten van al die lekkere producten.
Het hele jaar ligt het molenbrood in de winkels bij Van der Bijl. Op Fryske Mounedei, dit jaar 14 oktober, is het ook in de molen te koop.